ÖT logo_röd_PA3 Vuxen
föreställningar

 

Vi vill gestalta tankar och händelser och ge en upplevelse och kanske tankeställare genom möten med texter som berör. Dessa möten blandas med humor och värme.

Kort förberedelse och minimalt med teknik gör att vi får plats i både “slott och koja”. Efter många år på turné i Sveriges avlånga land, är vi vana att möta olika typer av spelplatser. “Ingenting är omöjligt”.

“SNACKA OM JÄMSTÄLLDHET!!?”
Ett tankeväckande och lustfyllt spel om manligt och kvinnligt. En rolig, oroande föreställning som speglar våra könsroller, framförd med humor, värme och humör! Ett spel för konferensen, årsmötet, gymnasieskolan och alla andra tillfällen där man vill öppna upp och så ett frö. Ett spel som ger många trådar att spinna vidare på i samtal om och i diskussioner kring jämställdhet!

Skådespelare: Cajsa Gotthold och Chrisina Molin. Spelyta: 4 x 4 m Speltid: 30 min. Spelplatsen tillgänglig 30 min innan- och 15 min efter föreställning.

“STRINDBERG OCH LOTSEN”.
En berättarföreställning om den unge Strindbergs möte med havet och Sanhamnslotsen Viktor under segelfartygens tid. Skådespelerskan Christina Molin, med rötter på Sandhamn, berättar en fängslande historia från förr fram till våra dagar! Cajsa Gotthold, med rötter hos Strindberg, är musikalisk ciceron.

Det var år 1868 som August Strindberg tillsammans med några kamrater efter en segelfärd från Dalarö - via Huvudskär - för första gången satte sin fot på SANDHAMN, “ett litet ställe som håller på att arta sig till badort”. Sandhamn, lots- och tullstation, inloppsporten till Stockholm i yttersta havsbandet. “Fytrtioåtta minuter gissad distans o s o till o från Räntmästartrappan ligger det natursköna Sandhamn, på tre sidor omflutet av vatten och på den fjärde av HAVET!”

Hösten 0873 var den då 24-årige August Strindberg telegrafistelev ute på ön. Han var dessutom medarbetare i flera tidningar bl.a Dagens Nyheter och Aftonposten. Den unge författaren hoppades på äventyrliga skeppsbrott att skriva om! Strinberg blir vän med lotsarna som han beundrade, de var i hans ögon modiga män, de var fria och hade hela havet som arbetsplats. Han satt i lotsvaktstugan och lyssnade på deras historier. Och de kunde berätta!

När lotsen Viktor, en mörk och stormig novembernatt, satte skonaren Julie på grund ute vid Brandsten, engagerade sig Strindberg i lotsens öde och har skrivit om händelsen i flera av sina verk. Han skrev även ett kraftfullt försvarstal till lotsens fördel.

Litteratur: “Marcus Larssons advokat”, A.S samlade verk nr 2, I Vårbrytningen. “Huruledes jag fann Sehlstedt” och “Sandhamn i storm”. “Lotsens vedermödor” Sagor. “PS till brev från Sandhamn” DAGENS NYHETER 6 december 1873.

STRINBERG OCH LOTSEN är en berättarföreställning där saga och verklighet flyter ihop och en spännande historia nystas upp där Strindbergs egna ord varvas med verkliga händelser från Sandhamn förr och nu!

Speltid: 35 min (kan förlängas till 60 min enl ök) Förberedelsetid: 30 min Spelyta: 3 x 2 m

 .